Listeria monocytogenes kockázatának csökkentése, megelőzésének szabályozása
A Listeria monocytogenes a környezetben, széles körben előforduló, számos környezeti tényezővel (hőmérséklet, pH) szemben ellenálló patogén, amely számos élelmiszercsoport szennyeződését képes okozni nem megfelelő szabályozási módszerek megléte esetén. Az érintett élelmiszerek között lehetnek:
- húsipar: nyershús és húskészítmények,
- tejipar: lágysajt, jégkrém, tej,
- zöldségek és gyümölcsök feldolgozás, stb.
A vállalatoknak a szennyeződés megelőzésére kell törekednie, melyben a Campden BRI Magyarország szakértői segítséget tud nyújtani partnereinek.
A Campden BRI Magyarország szolgáltatásai a Listeria Megelőzési Rendszerhez kapcsolódóan:
- Listeria problémamegoldás:
A lehetséges szennyező források és gócpontjainak azonosítása és feltárása,
A rászennyezés lehetséges útvonalainak beazonosítása.
- Listeria audit
- Segítségnyújtás a mintavételi terv kialakításában, ahol a probléma feltárása mellett célunk a vizsgálati költségek minimális szinten tartása (mintavételi mátrix kidolgozása)
- Helyszíni higiéniai felmérés és szaktanácsadás,
A takarítási rendszer felülvizsgálata és adott helyzetre való átalakítása,
- Üzemek higiéniai tervezése és átalakítása,
A termék-előállítás épületeinek és adottságainak (gépek, berendezések, eszközök, elrendezés és termékáramok), a higiéniai gyakorlatnak felülvizsgálata
Higiéniai zónák kialakítása, megfelelő „korlátok”, útvonalak kialakítása
- A dokumentációs rendszer átvilágítása (HACCP, jelölés, takarítási és higiéniai eljárások, labor és mintavételi utasítások, BRC/IFS szabványok vonatkozó fejezetei (pl.: BRC8, 8-as fejezet))
- Helyszíni folyamatos monitoring (outsourcing) a probléma feltárásának, megoldásának időszakában
- A termék minőség-megőrzési idejének meghatározása, tárolási kísérletek elvégzése,
- A felhasználási utasítás, javaslat validálása,
- Hőkezelési és egyéb folyamatok vizsgálata és validálása,
- Oktatások szervezése az alábbi témakörökben:
Listeria megelőzési és management oktatás a vállalat minden szervezeti szintjének:
- a felső vezetésének,
- a dolgozóknak
- a karbantartóknak
- külső vállalkozóknak
- más területek képviselőinek.
Üzemek, berendezések kialakításának Jó Higiéniai Gyakorlata (GHP).
Eltérő higiéniai kockázatú övezetek kialakítása és működtetése.
- A szennyeződés forrásának megállapítása az ún. „genetikai ujjlenyomat” módszerével („ribotyping”) - az angol anyaintézet bevonásával.
Az Listeria Megelőzési Rendszer kapcsolódik a Tanács 852/2004/EK Rendeletében, a Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatóban és a kiskereskedelmei szabványokban (IFS, BRC) megfogalmazott követelményekhez, új, elemeket nem tartalmaz, azonban ráirányítja a figyelmet a Listeria szennyeződés kockázatának megelőzése és minimális szintre való csökkentése szempontjából szükséges specifikus ismeretekre.
Letölthető dokumentumok:
- Szórólap:Listeria monocytogenes kockázatának csökkentése, megelőzésének szabályozása
- Szórólap:Listeria audit rendszer
További információ:
Berczeli Attila | Tel: +36 1 433 1476 | E-mail: attila.berczeli@campdenbri.co.uk |
Kertész Zsófia | Tel: +36 1 433 1486 | E-mail: zsofia.kertesz@campdenbri.co.uk |