HACKATHON - eredmények
ÉLELMISZERIPARI MODERNIZÁCIÓ A DIGITALIZÁCIÓ ÉS AZ IPAR 4.0 ESZKÖZEIVEL
Immár második alkalommal szervezte meg a magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem az EIT Food támogatásával az Élelmiszeripari Modernizációs Hackathont. A rendezvény 2020. november 6-8-a között online került megrendezésre.
Az innovációs projektversenyen a kreatív, lelkes hallgatók csapatokban dolgozták ki projektötleteiket. A kapcsolódó területek (élelmiszertechnológia, IT, üzletfejlesztés) szakértőiből álló bírálói bizottság egy komplex értékelési rendszer alapján értékelte a hallgatók innovációs ötleteit. A zsűri pontozta a kidolgozott ötlet üzleti értékét, innovativitását, kivitelezhetőségét, értékajánlatát, valamint az előadásokat (a „pitch” minőségét) és a csapatmunkát.
A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói vettek részt.
A Hackathon idei feladata és a megoldandó probléma:itt megtekintheti
A 2020-ÉVI ÉLELMISZERIPARI MODERNIZÁCIÓS HACKATHON DÍJAZOTTAK:
1. helyezett: SMART HOUSEHOLD – Nem etetem a szemetesem
A csapat tagjai: Illyés Nikolett Szilvia, Lennert József Richárd, Lisku Áron, Nagy László, Rózsa Veronika, Takács Ágota
/Szegedi Tudományegyetem 2. csapata/
2. helyezett: COOK with MI – Te mit sütsz ki belőle?
A csapat tagjai: Csík Dominik, Gál Róbert, Kondorosi Gréta, Ritecz Ákos, Szerencsés Szablcs, Újvári Gréta
/Szegedi Tudományegyetem 1. csapata/
3. helyezett: Food from the Hood
A csapat tagjai: Balázs Bence, Dorogi Benjamin, Hócza Dénes
/Állatorvostudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem/
TOVÁBBI RÉSZTVEVŐK:
Kidolgozott innovációs ötlet: OkosPiac
A csapat tagjai: Hajdú Máté, Pápa Dániel, Szabó Dorina, Vajda Eszter Krisztina
/Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szent István Egyetem/
Kidolgozott innovációs ötlet: EXPIRATE applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentésére
A csapat tagjai: Kajtor Márton, Sasi Kíra, David Tjandra, Mohit Kundlia, Juan Pablo Aguinaga Bosquez, Vitális Flóra
/Szent István Egyetem/
Kidolgozott innovációs ötlet: FOODY-MOODY
A csapat tagjai: Kardos Renáta, Mucsina Eszter, Pavló Gergely Balázs
/Debreceni Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/
Köszönjük a mentorok felkészítő munkáját!
Gratulálunk a helyezetteknek és a résztvevőknek az ötletekhez és a színvonalas előadásokhoz!
Gratulálunk a helyezetteknek és a résztvevőknek az ötletekhez és a színvonalas előadásokhoz!
A rendezvénnyel kapcsolatban megjelent további cikkek:
Szegedi Tudományegyetem hírportál: LINK
EIT Food Awareness Day 2
AZ ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK ÉS FENNTARTHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA
2020.november 19. - online

Élelmiszeripari modernizációs HACKATHON ÚJRA!
A magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. az EIT Food-dal és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen ezúton idén is szeretettel meghívja a vállalkozó kedvű Hallgatókat innovációs projektversenyére.
A XXI. századi digitalizációs technológiák alkalmazása napjaink meghatározója. Informatikai szempontból az élelmiszeripar az egyik legtöbb lehetőséget magában hordozó iparág. Most Rajtatok a sor, hogy kipróbáljátok magatokat!
Kiknek a jelentkezését várjuk?
Várunk minden lelkes, fiatal BSc, MSc, vagy PhD. hallgatót az élelmiszertudomány, biotechnológia, az informatika, a mechatronika és automatizálás területéről, akik szeretnének valami nagyszerűt alkotni!
Jelentkezz egyénileg, vagy csapatban! Gyertek el a HACKATHONRA, alkossatok 5-6 fős csapatokat és dolgozzátok ki innovatív projektötleteket!
Az idei HACKATHON témája:
A VÁROSI ÉLELMISZER-ELLÁTÓ LÁNCOK ÁTALAKÍTÁSA AZ ÉLELMISZER VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN DIGITALIZÁCIÓS MEGOLDÁSOKKAL
Jellemző kérdések lehetnek például: Hogyan lehetne...
- ... a feldolgozás és a hozzá kapcsolódó szállítás során keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni?
- ... éttermekben, közétkeztetésben képződő maradékot ésszerű élelmiszerbiztonsági feltételek mellett felhasználni?
- ... az egyes fogyasztói csoportok igényeire szabott termékvariációkat kialakítani egy élelmiszervonalon belül?
- ... a városi dugókban a logisztikai feladatokat ésszerűbben és fenntarthatóbb módon megoldani?
- ... a Mesterséges Intelligencia lehetőségeit alkalmazni a veszteség, hulladék csökkentése érdekében?
Ha nincs ötleted, az sem baj, segítünk! Szakértő mentoraink segítségetekre lesznek.
A rendezvény időpontja: 2020. november 6-8.
A rendezvény ONLINE kerül megrendezésre.
Díjazás:
Fődíj: 500.000 Ft / csapat (nettó)
2. díj: 250.000 Ft / csapat (nettó)
3. díj: 150.000 Ft / csapat (nettó)
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni 2020. november 3-ig a REGISZTRÁCIÓS LAP kitöltésével lehet: https://docs.google.com/forms/d/1UvvmGmKYzO5oZ9SKg8LN0dOGq4H4RvfTDxaomhaTZdM/edit?usp=sharing
A rendezvény részletes programtervét és a témák pontos címeit itt megtekintheti
Élelmiszeripari digitalizáció a Facebook-on itt, az esemény FB oldala pedigitt érhető el.
További információkért kövessétek az Élelmiszeripari digitalizáció Facebook oldalt, illetve keressétek Parrag Viktóriát (v.parrag@campdenkht.com), Varsányi Kingát (k.varsanyi@campdenkht.com), vagy Tarcsi Ádámot (ade@inf.elte.hu).
Várjuk jelentkezésedet! Legyél Te is a HACKATHON-Team tagja!


Képzés a mezőgazdasági üzemek és vállalkozások részére a mezőgazdasági hulladékok hasznosításának jó gyakrolatáról
INGYENES - Fél napos online képzés
Dátum: 2020.11.13.
Helyszín: webinárium, ZOOM platform
- Tudjon meg többet, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek vannak a mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek további feldolgozásában.
- Bővítse ismereteit új, környezetbarát megoldásokról.
- Ossza meg tapasztalatait és azonosítsa a potenciális együttműködési lehetőségeket!
A képzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.Kérjük az alábbi linken regisztráljon 2020.10.10.-ig
https://forms.gle/P5LsSUNRHPcuLArt8

CONNSENSYS VIRTUAL STUDY VISIT - HUNGARY
Campden BRI Hungary and Innoskart Digital Cluster will be happy to receive virtually all those who are interested in boosting the digital transformation of the agri-food industry on 7th October 2020 from 8:50!
Hosting partners have been working on building a European Network of Living Labs and will be happy to show you the present status of the work implemented and those actors who have important role in it. The three potential Hungarian Living Labs may constitute later a network in the region and on European level. During the virtual study visit, they will demonstrate their activity and show some examples how they can support the digital innovation via knowledge and technology transfer in the food processing industry.
Connsensys partners, technology provider SMEs, food processing companies, universities, policymakers will be invited to participate to educate the stakeholder community. The study visit will be organised on Zoom platform and the language of the program will be English.
Full agenda and registration:https://innoskart.digital/esemenyek/virtual-study-visit/

EIT Food - Az élelmiszeripar válasza a COVID-19 válságra, a fogyasztók higiéniai és élelmiszerbiztonsági aggodalmai
A magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország az EIT Food-dal közösen 2020. szeptember 23-án rendezi „Az élelmiszeripar válasza a COVID-19 válságra - a fogyasztók higiéniai és élelmiszerbiztonsági aggodalmai” témájú ONLINE workshopot.
A rendezvénnyel kapcsolatos, előzetesen hozzáférhető WEBINAR áll rendelkezésre a jelentkezők számára.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni 2020. szeptember 21-ig a jelentkezési lap kitöltésével, a következő LINK-re kattintva lehet
A regisztrált résztvevők számára a rendezvény előtt e-mailben fogjuk küldeni a csatlakozáshoz szükséges linket valamint az webinár előadások elérési útvonlát.
Várjuk sok szeretettel rendezvényünkre!

EIT Food Awareness Day – MÉTE TDK kísérő rendezvény
A magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország az EIT Food-dal közösen 2020. szeptember 25-én rendezi az Országos Élelmiszertudományi MÉTE TDK kísérő rendezvényeként a „Az EIT Food válasza az élelmiszerellátó rendszert érő kihívásokra: vevőközpontúság és az egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek innovációját, vállalkozóképességét támogató tevékenységek” témájú online workshopot. A rendezvénnyel kapcsolatos, előzetesen hozzáférhető WEBINAR áll rendelkezésre a jelentkezők számára.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációs link elérhető a rendezvény meghívójában.
Várjuk sok szeretettel rendezvényünkre!

EIT Food Innovation Prizes 2020
Országos döntő, Magyarország
2020. július 15-én került megrendezésre az EIT Food Innovation Prizes start-up verseny, Dél- és Kelet-Európa egyik legnagyobb agrár-élelmiszeripari innovációs versenyének magyarországi döntője.
A magyarországi döntőben 8 lelkes élelmiszeripari start-uppal, kezdő vállalkozással találkozhattunk, melyek közül a három leginnovatívabb és legígéretesebb csapatot díjazta a szakmai zsűri.
A magyarországi döntőről bővebb információ olvasható itt:

S3FOOD voucher pályázati határidő
Az S3FOOD projekt keretében meghirdetett voucher pályázati lehetőségek - Exploration voucher, Validation voucher, Application voucher - határideje 2020. május 14., a weboldalon található részletek szerint: https://s3food.eu/apply-for-vouchers/
Az első kör nyertes projektjei 2020. július végén kerülnek kihirdetésre.
Az S3FOOD technológiai, képzési és üzleti „coaching” csomagjai segítik a kis- és középvállalkozásokat digitalizációs tervük kidolgozásában, akik ezután maximum 60 000 eurós finanszírozást igényelhetnek tervük megvalósításához.
Az S3FOOD projekt célja – a smart sensor rendszerek bevezetésének előmozdítása nemzetközi együttműködések útján, ezáltal növelve az agrár- és élelmiszeripar termelési hatékonyságát, valamint javítva a minőséget, fenntarthatóságot és élelmiszerbiztonságot.
A projekt partnerei: Flanders FOOD, Belgium; INNOSKART IKT Klaszter, Magyarország; AgriFood Capital BV, Hollandia; Industry Association of Navarra, Spanyolország; Asociacion De Investigacion De Industrias De La Carne Del Principado De Asturias, Spanyolország; Bretagne Développement Innovation, Franciaország; Galicia Food Cluster, Spanyolország; CORALLIA, Görögország; Danish Food Cluster, Dánia; DSP Valley, Belgium; Food-Processing Initiative, Németország; Viameca Association, Franciaország; Wagralim, Belgium.
A projekt társszervezetei: Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., Magyarország; Technology Institute of Galicia, Spanyolország; Pôle terralia, Franciaország.
Az S3FOOD az Európai Unió Horizon 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programjából 824769- S3FOOD támogatási megállapodás alapján kapott finanszírozást.
További információ az S3FOOD-ról a https://www.s3food.eu oldalon, valamint a Twitteren @s3food_eu néven található.

GLOPACK webinár: Az alacsony környezeti hatással bíró, innovatív csomagolóanyagok fejlesztéséről
Időpont: 2020. április 21.

A GLOPACK projekt tapasztalatainak bemutatása a csomagolóanyag-fejlesztés területén:
- Biológiailag lebomló csomagolóanyagok
- Aktív csomagolóanyagok
- Intelligens csomagolóanyagok
További információkért keresse:
Kertész Zsófia E-mail: z.kertesz@campdenkht.com
Video: COVID-19 vírus áttekintése (angol nyelven)
Martin D’Agostino, a Campden BRI UK virológusa válaszol pár fontos kérdésre a COVID-19 vírussal kapcsolatban.
A video témája:
- COVID-19 tüneteinek bemutatása
- A keresztszennyeződési források bemutatása
- Lehetséges megelőző intézkedések bemutatása
URL: https://www.campdenbri.co.uk/talking-heads/covid-19-outbreak.php

Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Nyilvános konzultáció
Útmutató a mezőgazdasági hulladékok kezelésének jó gyakorlatához
(NoAW Best Practice Guideline for farms and businesses on agricultural waste management)
A No-Agricultural Waste (NoAW, https://noaw2020.eu/) projekt célja új megoldásokat találni a mezőgazdaságból származó, elkerülhetetlen és folyamatosan keletkező melléktermékek hasznosítására. A NoAW projekt a szalma, trágya és borászati melléktermékeket alakítja át környezetbarát bioműanyaggá, bio-trágyává, valamint biogázzá a körkörös gazdaság alapelveit szem előtt tartva, kaszkád rendszerű többlépcsős technológia segítségével.
A projekt keretein belül elkészült az Útmutató a mezőgazdasági hulladékok kezelésének jó gyakorlatához (NoAW Best Practice Guideline for farms and businesses on agricultural waste management), amely a mezőgazdasági szereplők részére összefoglalja a jelenlegi és új módszereket, megoldásokat. Ez segíti a körkörös gazdaság szemlélet alapjainak elsajátítását és hozzájárulhat a negatív környezeti hatások mérsékléséhez, és az eddig nem hasznosított mezőgazdasági melléktermékek kiaknázáshoz.
A konzultáció célja, hogy az érdekelt felek útmutatóval kapcsolatos esetleges megjegyzéseit, véleményeit összegyűjtsük és beépítsük az anyagba.
Várjuk visszajelzését és építő javaslatait az alábbi elérhetőségeken 2020. március 22.-ig
Töltse ki az online kérdőívet: https://forms.gle/kRkfkpdX97q5J4np9
További információkért keresse kollegáinkat:
Baár Csaba Tel: +36 1 433 14 82 E-mail: c.baar@campdenkht.com
Kuti Tünde Tel: +36 1 433 14 71 E-mail: t.kuti@campdenkht.com

EIT Food RIS Fellowships 2020
További információk:» https://www.eitfood.eu/regional-innovation-scheme/projects/eit-food-ris-fellowships-2020

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer!
A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.
„MILYEN PÁLYÁT KÍNÁL AZ ÉLELMISZERIPAR A FIATAL SZAKEMBEREKNEK?” témájú workshop
Miért érdemes az élemiszeriparban dolgozni? Megvalósíthatja-e egy fiatal szakember saját elképzeléseit, ötleteit az európai élelmiszer rendszerben? Milyen tudással kell rendelkeznie? Mi az informatikai, mechatronikai, szabályozástechnikai, táplálkozástudományi és a további határterületeti tudás szerepe? Milyen segítséget kaphat ehhez?
Az élelmiszeripar képviselői/előadói bemutatják az alábbi szakterületeken végzett munka jellemzőit, elvárásait:
- termelés,
- csomagolás (raktár, logisztika,) marketing,
- termék és gyártás fejlesztés,
- minőségirányítás, minőségbiztosítás, minőség ellenőrzés,
- alapanyag beszerzés
- informatika, mechatronika, gépészet
Dátum: 2019. november 26. 14 órától
A rendezvény helyszíne: Rubin Wellness & Conference Hotel (1118. Budapest, Dayka Gábor u. 3.)
A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.
„ÉLELMISZERIPARI MODERNIZÁCIÓ A DIGITALIZÁCIÓ ÉS AZ IPAR 4.0 ESZKÖZEIVEL HACKATHON” innovációs projektverseny
A XXI. századi modernizációs technológiák alkalmazása napjaink meghatározója. Most Rajtatok a sor, hogy kipróbáljátok magatokat! A cél olyan innovatív ötletek és javaslatok kidolgozása, melyeket segítségével az informatika, a mechatronika és az automatizálás eszközeivel az élelmiszeripar gyakorlati problémáira keresünk megoldást. Gyertek el a Hackathonra, alkossatok 5-6 fős csapatokat és dolgozzátok ki szakértő mentorok segítségével az innovatív projektötleteiteket!
A verseny 1-3 helyezettje nagy összegű pénzdíjazásban részesül:
- helyezett: 500 000 Forint/csapat
- helyezett: 250 000 Forint/csapat
- helyezett: 150 000 Forint/csapat
Dátum: 2019. november 29-30, december 1.
A rendezvény helyszíne: EIT Digital Budapest, 1117. Budapest, Bogdánfy u. 10/a
A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/941381846261793/
A baromfitenyésztési ágazat aktuális kérdései és kihívásai konferencia
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.
Regisztrálni 2019.10. 21-ig a következő linkre kattintva lehet.
További információ a workshoppal kapcsolatban:
Szegedyné Fricz Ágnest Tel: +36 1 433 1478 E-mail: a.fricz@campdenkht.com
S3FOOD az intelligens élelmiszer előállításért
A magyar élelmiszeripari kis- és középvállalkozások elindulhatnak a digitalizáció útján az Európai Unió új projektje segítségével. Az S3FOOD projekt – amelyet hazai részről az Innoskart IKT Klaszter és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. mint klasztertag és társszervezet képviselnek –3,9 millió EUR-t biztosít közvetlenül a KKV-knak.
Az S3FOOD projekt keretében tizenhárom európai partnerszervezet és három társszervezet fogott össze azzal a céllal, hogy javítsa az EU élelmiszeriparának hatékonyságát és fenntarthatóságát. Mindezt úgy, hogy segít elérni a kis- és középvállalkozások számára a digitális technológiai megoldásokat.
Az S3FOOD projekt keretében a partnerek kiemelt hangsúlyt fektetnek az intelligens érzékelőrendszerek használatának megkönnyítésére és felgyorsítására, a minőség-ellenőrzés fejlesztésének, valamint az erőforrás-hatékonyság, az élelmiszerbiztonság és a nyomon követhetőség javításának érdekében. Ezen tényezők mindegyike kulcsfontosságú lépés az agrár- és élelmiszeripari kihívások megoldása felé.
S3FOOD enables a future with smarter food production
New EU project will help food SMEs get started on their digital journey - 3,9 millon euro to go directly to SMEs
Thirteen European partners have come together in the S3FOOD project with an aim to improve the efficiency and sustainability of the EU food industry by enabling small and medium-sized enterprises to adopt digital technology.
Through S3FOOD, the partners will have a specific focus on facilitating and accelerating the use of smart sensor systems for improved quality control, better resource efficiency and a higher level of food safety and traceability – all important steps towards solving central challenges in the agri-food system.
Deadline for application to EIT Food RIS Solutions has been extended to 15 July!
We are looking for ambitious teams of students who want to be involved in solving industrial problems identified by partners. Teams proposal should address one of following problems-challenges identified by partners:
- “Personalization – better fit food products with consumers and customers expectations and needs”
- “Ideas to reduce food loss and waste during the food production, distribution and sale”
- “The challenge of a health&sustainable future of the food system”
More information please find here: https://lnkd.in/daNYynu
#EIT #EITFood #RISSolutions #application #students#sustainablefuture #consumers #waste #health
Smart Specialisation on the Modernisation of the Food Industry through Industry 4.0 and Digitisation workshop Budapesten.
Helyszín: Budapest, 2019 szeptember 19-20.
A rendezvény céljai:
szakértői platform létrehozása a térség szereplőinek (vállalkozások, szakmai szervezetek, ipari és agrárkamarák, kutatóközpontok, egyetemek, kutatási és innovációs ügynökségek, alapkezelő szervezetek, és klaszterek), amely aktív szerepet vállal az élelmiszer feldolgozásban, az Ipar 4.0, az ICT és a fejlett feldolgozási megoldások fejlesztésében, azért, hogy nemzetközi párbeszéd alakulhasson ki az Ipar 4.0 és egyéb digitális megoldások K+F transzdiszciplináris együttműködések alkalmazására az élelmiszerlánc szereplői között.
- a közös nehézségek és kihívások és a szakember ellátás javítási lehetőségének bemutatása, megvitatása
- ötletek bemutatása a pilot/demonstrációs projektek kezdeményezésére, melyek további alkalmazásokat segíthetnek elő
- régiók közötti együttműködések azonosítása a már meglévő hálózatok valamint új kezdeményezések alapján
- hálózatépítés, kapcsolatteremtés.
A rendezvény angol nyelvű.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A regisztrációhoz, kérjük, kattintson ide.
Az előzetes program letöltéséhez, kérjük, kattintson ide.
További információ a workshoppal kapcsolatban:
dr. Sebők András, cégvezető Tel: +36 1 433 1470 E-mail: a.sebok@campdenkht.com

Summer School on New Product Development
ÚJ Jelentkezési határidő: 2019. június 17.
Termékfejlesztés- Nyári Egyetem 2019
Helyszín: Varsó
Dátum: 2019. szeptember 2-6.
További információk: http://timo.wz.uw.edu.pl/summerschool/
Jelentkezés: https://apply.eitfood.eu/courses/course/31-eit-food-summer-school-new-product-development
Résztvevők: a RIS (Regional Innovation Scheme) országokból származó élelmiszeripari szakemberek, PhD hallgatók

Az EIT Food Nyári Egyetem három különböző témában tett közzé a felhívást:
Food tech transitions: reconnecting agrifood, technology, and society
Élelmiszertechnológiai átfedések- Az agrár-és élelmiszeripar technológiai és társadalmi összekapcsolása
Helyszín: Stuttgart
Dátum: 2019. július 29 – augusztus 9.
Jelentkezési határidő: 2019. május 13.
Résztvevők: MsC és PhD hallgatók
Web:https://openilias.uni-hohenheim.de/goto.php?target=file_35563_download&client_id=UHOH2
Entrepreneurial Summer School 2019 - ‘Transitions to Sustainable Food Systems’
Vállalkozók Nyári Egyeteme 2019 – Átmenet a fenntartható élelmiszeriparhoz
Helyszín: Haifa és München
Dátum: 2019. szeptember 1-14.
Jelentkezési határidő: 2019. június 1.
Résztvevők: egyetemi hallgatók, PhD hallgatók, friss diplomás szakemberek
Web: https://eit.cdtm.de/2019-food-summer-school
Summer School on New Product Development
Termékfejlesztés- Nyári Egyetem 2019
Helyszín: Varsó
Dátum: 2019. szeptember 2-6.
Jelentkezési határidő: 2019. Június 9.
Résztvevők: a RIS (Regional Innovation Scheme) országokból származó élelmiszeripari szakemberek, PhD hallgatók
További információk az EIT Food nyári egyetemek honlapján: https://www.eitfood.eu/news/post/the-eit-food-summer-school-experience-apply-now

Állítások – egészséges táplálkozás konferencia
2019. június 13.-án kerül megrendezésre a Termékfejlesztés irányai az egészséges táplálkozás, a fogyasztói elvárások és tévhitek, valamint a jogszabályi keretek tükrében című konferenciánk. A rendezvény betekintést ad a fogyasztói trendekről, a hatósági állításokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokról, az étrend-kiegészítők és speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel kapcsolatos aktualitásokról, valamint a termékfejlesztésben rejlő lehetőségekről és buktatókról.
A konferencia részvételi díja: 27.500 Ft +ÁFA. » Regisztrálni ezen a linken lehet.
Jelentkezési lap: » innen letölthető
A rendezvény programja elérhető:» ide kattintva
Listeria konferencia
2019. május 23.-án kerül megrendezésre az I-CON Interreg projekt keretében 'Az élelmiszerek Listeria szennyeződése elleni védekezés' című konferenciánk. A rendezvény élelmiszeripari vállalatok számára kíván betekintést adni az Listeria szennyeződés megelőzés módszereiről és a környezeti mintavétel fontosságáról.
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. » Regisztrálni ezen a linken lehet
A rendezvény programja elérhető ide kattintva.» ide kattintva

I-CON Zárókonferencia 2019. május 22.
3 évvel ezelőtt indult az I-CON Interreg projekt, ahol a résztvevő partnerek, köztük a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. is, azt az ambiciózus célt tűzték ki magunk elé, hogy minél több Közép-Európai élelmiszeripari kkv-nak nyújtsunk segítséget az élelmiszerbiztonság,- minőség és jelölés, a mechatronika és a csomagolóanyag tervezés területén. Számos módszer, eszköz került kidolgozásra, ezzel segítve a vállalkozások munkáját.
A projekt végéhez közeledve az I-CON Konzorcium készen áll a 3 év eredményeinek és a tapasztalatainak bemutatására!
A projekt mottója: I-CON -> I-CAN vagyis az I-CON által sikerülhet!
A konferencia programja letölthető: » ide kattintva
Az I-CON zárókonferenciájára 2019. május 22.-én kerül sor Ljubljanában, Szlovéniában.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. » Regisztrálni ezen a linken lehet

EIT Food RIS Fellowship és Talent project felhívása
45 MsC hallgató, valamint PhD és post-doktor hallgatók számára biztosít az EIT Food Fellowship projekt 3-6 hónapos ösztöndíjat. A képzésen minden 18 évet betöltött egyetemi hallgató, fiatal kutató részt vehet a RIS országokból.
On-line jelentkezés: 2019. április 1-26.
- website:http://timo.wz.uw.edu.pl/risfellowships/
- on-line jelentkezés: https://timo.wz.uw.edu.pl/risfellowships/#apply
Az ösztöndíjasok az alábbi országokból jöhetnek:
Albánia, Örményország, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Feröer-szigetek, Grúzia, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Moldova, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Törökország, Ukrajna.

EIT Food Jogi és számviteli segítséget nyújt a kezdő vállakozásoknak “Legal and Accounting Support for early stage Entrepreneurs
A program az induló vállalkozások jogi ás számviteli költségeihez nyújt támogatást.
A jelentkezési határidő folyamatos 2019. november 27-ig.
- A program oldala:https://www.eitfood.eu/programmes/legal-and-accounting-support-for-early-stage-entrepreneurs
- Feltéltelek: https://eitfoodivzw.sharepoint.com/
- Jelentkezési felület: https://www.f6s.com/legalandaccounting
EIT Food SEEDBED: A jövő innovatív vállakozóit segítő program
A program segítséget nyújt az innovatív ötletekkel rendelkező vállalkozásoknak, hogy értékelni tudják milyen piaci kereslet lehet a termékük iránt. A program több helyszínen (Spanyolország, Észak-Írország, Lengyelország) , 4 napos képzés keretében nyújt segítséget 20 csapatnak 4 hónapon keresztül. A program végén a csapatok bemutathatják az iparági szereplőknek a terveiket.
A programhoz javasolt innovatív témák.
- Az élelmiszer rendszer jobb az emberi egészség szempontjából
- Az élelmiszer rendszer jobb környezet szempontjából
- Az élelmiszer rendszer megbízhatóbbá és átláthatóbbá tétele.
A jelentkezési határidő: 2019. április 26
- A program oldala:https://www.eitfood.eu/programmes/Seedbed
- Feltéltelek: https://www.eitfood.eu/media/documents/EIT_Food_Seedbed_Terms_and_Conditions.pdf
- Jelentkezési felület: https://www.f6s.com/seedbed
Innovatív ötletből vállalkozás
Ha van egy innovatív ötlete és szeretne vállalkozói ismereteket szeretni jelentkezzen az EIT Jumpstarter programra!
Jelentkezési határidő: 2019 március 29.
A jelentkezési feltételek:
https://www.lyyti.in/EIT_JUMPSTARTER_2019Idea_submissionEIT_Food_extension_deadline_5375
Youtube:
https://youtu.be/MmaOqPAxmLI
Vegyen részt Európa legnagyobb innovatív hálózataiban, ahol megtanulhatja hogyan érvényesítheti üzleti koncepcióját, fejlesztheti vállalkozását és hogyan mutassa be azt jövőbeni befektetőinek.
Az EIT Health, EIT Raw Materials and EIT Food közösen indítják el a EIT Jumpstarter (a korábbi Közös Üzleti Ötletek Verseny), hogy elősegítsék az ágazatok közötti innovációt az EIT RIS országokban az alábbi területeken:
- Élelmiszer
- Egészség - Biotech, Medtech, Digitális egészség
- ÉlelmiszerAlapanyagok – alapanyagok elsődleges feldolgozása (beleértve az ásványianyagok bányászatát és hatékony feldolgozását) és az alapanyagok másodlagos feldolgozása (beleértve újrafeldolgozást, toxikus anyagok kezelését és a körforgásos gazdasághoz kapcsolódást)
A program során megtanulja, hogy egy egyedülálló, több ágazatot magában foglaló iparági környezetben hogyan kezdje el felépíteni a saját vállalkozását, hogyan építse fel saját csapatát, üzleti modelljét és szervezeti modelljét. A program alapvetően az üzletépítésre összpontosít. A program végén a résztvevők elkészítik saját üzleti canvas modelljük, a versenyképességüket meghatározó környezet, piacra lépésre vonatkozó stratégiájuk bemutatását.
EIT Food RIS Fellowship project 3-6 hónapos ösztöndíj pályázati felhívása
A Magyarországon működő agrár-élelmiszeripari vállalkozások jelentkezhetnek az általuk meghatározott igényeknek megfelelő szakképzettségű egyetemi (MSc.) hallgatók, fiatal végzett szakemberek és fiatal vállalkozók 3-6 hónapig tartó ingyenes foglalkoztatására. A képzésen minden 18 évet betöltött egyetemi hallgató, fiatal kutató részt vehet a RIS országokból.
A jelentkezési határidő 2019. március 31. 12:00
- További információ: http://timo.wz.uw.edu.pl/risfellowships/
- Szervezők:Martyna Czerniakowska
Az ösztöndíjasok az alábbi országokból jöhetnek:
Albánia, Örményország, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Feröer-szigetek, Grúzia, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Moldova, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Törökország, Ukrajna.
Az élelmiszeripari vállalkozások számára különleges lehetőséget jelent, hogy olyan nem élelmiszeripari szakterületekkel foglakozó szakemberek (pl.ICT, automatizálás, biológus, stb) fogadására is nyújthatnak be igényt, amelyeket élelmiszeripari problémák megoldására is lehet alkalmazni.

EIT Food RIS Venturing School 2019 május 23-29. között kerül megrendezésre, Olsztynban Lengyelországban.
Az angol nyelvű 7-napos képzés során szakavatott oktatók segítségével a résztvevők az következő témákban kapnak betekintést: innováció az élelmiszeriparban, humán táplálkozási ismeretek, élelmiszer és digitalizáció, üzleti modellek.
A képzésen minden 18 évet betöltött egyetemi hallgató, fiatal kutató részt vehet a RIS országokból.
- További információ: http://pan.olsztyn.pl/eitfood/vs2019/
- Szervezők:ventureschool2019@pan.olsztyn.pl
- Online jelentkezés: apply.eitfood.eu
- Videó: youtu.be
Jelentkezési határidő 2019. március 31.

EIT Food RIS pályázat start-up vállalkozások számára
November 10-én sikeresen lezárult az EIT Food Demo Day, mely az EIT Food RIS start-up vállalkozások számára meghirdetett pályázat kiválasztási folyamatának a harmadik fázisa volt. A Demo Day-en 10 jelentkező vehetett részt Magyarországról. Az esemény első felében a résztvevők előadásokon vehettek részt, majd ismertetniük kellett a start-up vállalkozásukat és az innovatív ötletüket egy biztosság előtt. A bizottság számos kérdést tett fel a résztvevőknek mielőtt odaítélte volna az első díjat (10 000 €) és a második díjat (5 000 €). Az eseményt a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a PANNON Pro Innovációs Kft. együtt szervezte.
EIT Food RIS Innovation Grants
EIT Food Demo Day as the third phase of the selection process for the EIT Food RIS Innovation Grants ended successfully on 10th November with 10 qualified applicants from Hungary. The applicants participated in an open networking event, presented their own innovative start-up ideas and received questions from the jury who at the end rewarded the best applicant with the first prize (10 000 €) and the second best with the second prize (5 000 €). The event was organized by Campden BRI Hungary Ltd. (CBHU) and PANNON Pro Innovations Ltd.
2019. január-június hónapokra tervezett tanfolyamaink
Ezúton szeretnénk tájékoztatni minden kedves régi és leendő partnereinket, hogy elkészült a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 2019-es tavaszi tanfolyamainak tervezete. Természetesen az előadók előre nem látható egyéb halaszthatatlan elfoglaltságának függvényében történhetnek változások, de ezeket időben módosítjuk majd a „Tanfolyamok” rovatunkban – kérjük, kísérjék figyelemmel ezt folyamatosan.
Mivel törekszünk színvonalas, szakmailag hasznos oktatásokat kínálni, tanfolyamainkat folyamatosan fejlesztjük.2019 tavaszán 3 új tanfolyammal kívánjuk növelni kínálatunkat, melyeket időszerűnek és szakmailag hasznosnak ítélünk.
Felhívás az I-CON - Kompetencia fejlesztési programban való ingyenes részvételre Baranya, Tolna és Somogy megyei élelmiszeripari kis- és középvállalkozások számára
Elsődlegesen, de nem kizárólag Baranya, Tolna és Somogy megyei kis- és középvállalatok számára kínálunk lehetőséget az I-CON Interreg projekt kompetenciafejlesztési programjához való csatlakozáshoz.
Az I-CON kompetenciafejlesztési programja keretén belül a kkv-k kompetencia felmérésére kerül sor, mely során azonosításra kerülnek az lehetséges fejlesztési lehetőségek a vállalat működésében, illetve ezekre megoldási javaslatok és azok kivitelezési lehetőségei is megbeszélésre kerülnek.
A programban való részvétel ingyenes.
SKIN Innovációs kihívások Workshop “Technológiák”
Sarlóspuszta, Magyarország, 2018. szeptember 25-26.
Az Innovációs Kihívások Workshop célja, hogy a Rövid Ellátási Lánccal (REL) kapcsolatos ismereteket és gondolatokat megosszák egymással a SKIN project partnerek, REL és innovációs szakemberek valamint a jó gyakorlatok képviselői. A workshop célja, a közös gondolkodás elindítása azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet az új technológiákat és a gyakorlatban már bizonyított jó gyakorlatokat alkalmazni a rövid ellátási láncok esetében, illetve milyen kihívások rejlenek az egyes technológiákban.
A SKIN projekttel kapcsolatos részletes információk az alábbi oldalon találhatóak: http://www.shortfoodchain.eu/
EIT Food pályázati felhívás
EIT Food RIS pályázat startup vállalkozások számára
Az EIT Food missziója az európai élelmiszeripari rendszerek olyan mértékű átalakítása, hogy azok segítségével javuljon a fogyasztók egészsége, valamint a környezetvédelmi szempontok minél jobban teljesüljenek.
Magyarországon EIT FOOD Hungary, Campden BRI Magyarország vezetésével két díj kerül odaítélésre: az első helyezett 10 000EURO a második helyezett 5 000EURO értékben.
Pályázatok beadása: 2018. augusztus 15-től szeptember 30-ig
EIT Food RIS Innovation Grants
EIT Food is on a mission to transform Europe’s food system – making it better for people’s health and for the environment. Working with entrepreneurs, innovators and students, EIT Food is changing the way we produce, process, distribute and consume food. The RIS Innovation Grants reward the best entrepreneurs and startups across Southern and Eastern Europe who have an early-stage business idea that can help EIT food in this mission.
There are 26 Innovation Grants to be awarded, 2 per each targeted country: Croatia, Czech Republic, Estonia, Hungary, Lithuania, Poland, Romania, Slovenia, Portugal, Spain, Turkey, Italy, Greece. The first prize is 10000 € and the second prize is 5000 €.
Folytatódik a GHP útmutatók szakmai felülvizsgálata
Folytatódik a GHP útmutatók szakmai felülvizsgálata a Campden BRI Magyarország irányításával. A tej és tejtermékek, a hűskészítmények és a sütőipari GHP-ék kerülnek a következő hónapokban átdolgozásra.
Addig is nézze meg Tudástár menüpont alatt a már felújított kiadványainkat!
További információkért keressen minket: campden@campdenkht.com email címen vagy telefonon Szegedyné Fricz Ágnest Tel: +36 1 433 1478
» tovább a GHP útmutatókhoz ...
EIT Food pályázati felhívások
Közigazgatásban dolgozó, innovációval és kutatással foglalkozó szakemberek számára / EIT Food Government Executive Academy
Az EIT FOOD egy hetes, angol nyelvű képzési programot hirdet a központi és regionális közigazgatásban dolgozó szakemberek számára, akik a RIS+ - Research & Innovation Smart Specialisation Strategies kidolgozásában, működtetésében és/vagy monitoringjában vesznek részt.
A képzési programról - EIT Food Government Executive Academy - részletes információk elérhetőek a https://www.eitfood.eu/programmes/eit-food-goverment-executive-academy oldalon.
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 20.
Lisztéria Menedzsment a zöldségfeldolgozók számára
A vevőik bizalmának megtartása érdekében segítünk a lehető legalacsonyabbra csökkenteni termékeik Listeria Monocytogenes szennyeződés kockázatát.
A gyorsfagyasztott zöldségek körül kirobbant Listeria Monocytogenes botrány kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet Intézetünk jelentős tapasztalataira a szennyeződés megelőzésében. A Lisztéria M. megelőzése nem megfelelő szakértelemmel történő szabályozása jelentős költségekkel járhat a hagyományos zöldségfeldolgozók esetében. Intézetünk az alábbi szolgáltatásokkal nyújt segítséget a lisztéria kockázat minimalizálásában, amely eltérő lehet a nagy kockázatú terület kialakításának követelményeitől.
Listeria management for vegetable processing companies
In order to increase the trust of your customers, we can help to minimise the risk of Listeria monocytogenes contamination.
Due to the recent Listeria monocytogenes scandal, let us draw your attention to our experience in Listeria management.
To reduce the risk of Listeria monocytogenes contamination, adequate control and preventive measures and actions have to be put in place. Inappropriate measures may have high cost implications for the traditional vegetable processing companies.
Campden BRI Hungary has a list of services to help food companies to reduce the risk of Listeria contamination at their production site. As a note, it is important to highlight that the requirements for Listeria control and prevention can be different than the requirements established for high-risk zones.
I-CON - kompetencia és készségfejlesztés workshop Pécsett
Helyszín: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága, Nagyterem, Cím: 7632 Pécs, Siklósi út 38.
Időpont: 2018. május 29.
Az I-CON projekt az Interreg Közép Európa Program keretében az élelmiszeripari ágazatban működő mikro-, kis- és közepes vállalkozások kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését tűzi ki célul, élelmiszeripari innovációk, újítások segítségével.
Az I-CON projekt hivatalos weboldala: » http://www.interreg-central.eu/Content.Node/I-CON.html
A következő workshop 2018. május 29.-én Pécsett kerül megrendezésre. A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a innovacio@ddriu.hu e-mail címen lehet legkésőbb 2018. május 25.-ig.
I-CON PROJECT 4. HÍRLEVÉL
2018. május
Hírlevélben olvashat:
- Képzési Akadémia: az I-CON projekt három napos szemináriuma
- Sikeres S3 workshop az Intelligens specializációról az Információs és Kommunikációs Technológiák és a fejlett gyártási megoldások alkalmazásáról az élelmiszer-ellátási láncban’ Budapesten!
EIT Food pályázati felhívások
Egyetemi, PhD hallgatóknak és vállalati szakembereknek.
- Az EIT Food egy hetes programot kínál EIT Food Summer School on New Product Development címmel fiatal, élelmiszeriparban és az ahhoz kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek számára.
- Az EIT Food Global Food Venture program keretében 6 hónapos támogatást kínál olyan PhD hallgatók részére, akik innovatív ötletüket szeretnék megvalósítani.
- Az EIT Food RIS Fellowships program jelentkezési határideje meghosszabbításra került!
I-CON Workshop Szekszárdon
A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft-vel együttműködésben 2018. április 19-én workshopot szervezett az Élelmiszerminőség, -Biztonság, Csomagolás- és Gyártástechnológia Aktuális Kérdései címmel Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.
6. Foodlab hírlevél
Hírlevélben olvashat:- A Barcelonában megrendezendő zárókonferenciáról
- A kidolgozott FOODLAB megoldásokról és eszközökről
Intelligens Szakosodás Workshop– Együttműködés Közép-Európában
Intelligens Szakosodás Közép Európai Együttműködése, ICT – Információ és Kommunikáció Technológia és a fejlett feldolgozási megoldások az Élelmiszerlánc mentén témájú workshop kerül megrendezésre 2018. április 4-5-én Budapesten a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara szervezésében, a Bizottság Regionális Főigazgatóság támogatásával, együttműködve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal
A termékfejlesztés új iránya: az egészség-információk fontossága
A PATHWAY-27 Európai Uniós projekt keretében elkészített ipari útmutató célja, hogy a hagyományos termékfejlesztési folyamat lépésein keresztül bemutassa és kihangsúlyozza a fejlesztés azon lépéseit, melyek elengedhetetlenek, illetve kritikusak az egészségre vonatkozó állítással ellátott termékek fejlesztése esetén.
A PATHWAY-27 workshop sorozat előadási elérhetőek www.pathway27.eu weboldalon
- Kertész Zsófia (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft): PATHWAY-27 projekt és az Ipari Útmutató bemutatása
- Kovács Krisztina (NÉBIH): Az élelmiszerek jelölése – különös tekintettel az élelmiszerekkel kapcsolatos állításokra- hatóság szemszögéből
- Baár Csaba (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft): A bioaktív hatóanyagok és az allergén összetevők kezelésének jó higiéniai gyakorlata
- Kertész Zsófia (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft): PATHWAY-27 projekt és az Ipari Útmutató bemutatása
- Dr. Horacsek Márta (OGYÉI): Egészségre vonatkozó állítások engedélyezése, gyógynövényekkel kapcsolatos állítások aktualitásai
- dr. Hegyi Adrienn (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft): Érzékszervi és fogyasztói vizsgálatok az egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó termékek fejlesztésén
I-CON PROJECT 3. HÍRLEVÉL
2017. november
Hírlevélben olvashat:
- Eszközök és technikák a vállalkozások fenntarthatóságának erősítéséért
- A tudástranszfer kiemelkedő szerepe
- Hagyományos feldolgozó berendezések információtechnologiai támogatással történő alkalmazása a vidéki térségek gyümölcs- és zöldség feldolgozásának szolgálatában
PATHWAY-27 workshop meghívó
Budapest, 2017. november 15. és 28.
A PATHWAY-27 FP7 pályázat (www.pathway27.eu) keretein belül került kidolgozásra „Az egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó élelmiszerek fejlesztése c. útmutató”.
Az Ipari Útmutató elsődlegesen a kis- és középvállalkozások (kkv-k), beszállítóik és kapcsolódó szolgáltatóik számára készült azzal a céllal, hogy a termékfejlesztés lépésein keresztül mutassa be azon szempontokat, melyek elengedhetetlenek az egészségre vonatkozó állítással rendelkező termékek fejlesztéséhez.
PATHWAY-27 workshop meghívó
Brüsszel, Belgium - 2017. szeptember 21-22.
PATHWAY-27 Tudományos és Ipari útmutató megvitatása
A két workshopon a PATHWAY-27 FP7 pályázat (www.pathway27.eu) keretein belül kidolgozásra került útmutatók megvitatására kerül sor.
A pályázat célja kiválasztott bioaktív hatóanyagok (DHA, BG, AC) használatával magas hozzáadott értékű élelmiszerkészítmények (tej, sütőipari és tojás termékek) kifejlesztése és étrendi ajánlások kidolgozása a fogyasztók számára, továbbá a felhasznált hatóanyagok lehetséges előnyeinek és hatásmechanizmusának jobb megértése.
Élelmiszer innovációs verseny
2017. szeptember 21.
Kitaláltál egy innovatív és fenntartható élelmiszert? Valósítsd meg a gondolatot és jelentkezz az Ecotrophelia Magyarország 2017 élelmiszer innovációs hallgatói versenyre!
Az ECOTROPHELIA Magyarország 2017 nyitott, a magyar felsőoktatás valamennyi hallgatója számára. A verseny célja öko-innovatív és kereskedelmi potenciállal rendelkező élelmiszerek létrehozása.
I-CON PROJECT 2. HÍRLEVÉL
2017. május
Hírlevélben olvashat:
- az európai élelmiszerekkel kapcsolatos élelmiszerbiztonság fő kihívásokról,
- "Dirfis Mushrooms", a napon, természetes módon szárított, D-vitaminban gazdag gombákról,
- az európai élelmiszer-kkv-k innovációjának szükségességéről.
MEGHÍVÓ - “Egészségre vonatkozó állításokkal rendelkező termékek fejlesztésének Ipari útmutatójá”-nak konzultációjára
1096 Budapest, Haller utca 2., 2017. május 9.A nemzeti konzultáción a PATHWAY-27 FP7 pályázat ( www.pathway27.eu ) keretein belül kidolgozásra került„ az egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó élelmiszerek fejlesztése c. útmutató” megvitatására kerül sor.