Campden BRI logo
K+F, palyazatok

EIT

PrO4BakeA sütőipari folyamatok optimalizálása számítógépes modellek segítségével az ökológiai lábnyom és az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében, a fogyasztói igények figyelembevételével


Az EIT Food által támogatott projekt célja, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális ikertestvér alkalmazására épülő számítógépes modellekkel optimalizálja a sütőipari folyamatokat az élelmiszer-pazarlás, az energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás minimalizálása és a termelési hatékonyság növelése érdekében. A projekt keretén belül kifejlesztett megoldás egyrészt a különböző termelési lépések összehangolása révén minimálisra csökkenti az energia és nyersanyagfelhasználást, másrészt a kereslet előrejelzése által a gyártástervezést is javítja.

Mindez lehetővé teszi a keletkező élelmiszerhulladék, a felhasznált energia, így a termelési költségek csökkentését, ezáltal támogatva az európai sütőipari kis- és középvállalkozásokat.

A projekt során a fogyasztók igényinek felmérése és a termelési adatok elemzése által a sütőipari technológia, a számítestechnika és az élelmiszer-termelés szakértői olyan eszközt fejlesztenek, mely elősegíti a korszerű és hagyományos európai pékségek versenyképességének fejlesztését és megőrzését a digitalizáció korában.


Finanszírozás EIT Food

Projekt időtartama: 2020.01.01.- 2021.12.31.

A PrO4Bake projekt az EIT Food oldalán:
https://www.eitfood.eu/innovation/projects/optimization-of-bakery-processes-by-a-computational-tool-together-with-consumer-feedback-to-minimize-ecological-footprint-and-food-waste-2020

Bővebb felvilágosítás:

dr. Sebők András

Tel: +36 1 433 1470
E-mail: a.sebok@campdenkht.com