Campden BRI logo
.
EIT

ENOUGH



European food chain supply to reduce GHG-emissions by 2050

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése Európa élelmiszerellátásában 2050-ig



Az élelmiszer-rendszerek globálisan felelősek az üvegházhatású gázok (greenhouse gas: GHG) teljes kibocsátásának körülbelül 21-37%-áért. A mezőgazdaságot követő élelmiszerlánc kezelése számos kihívást jelent a globális felmelegedés elleni küzdelemben és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban.


A projekt célja hozzájárulni az EU „Termőföldtől az Asztalig” (Farm to Fork) stratégiájához.



Ennek fő elemei:

  1. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az élelmiszeriparban legalább 50%-kal 2050-re;


  2. Elérni az élelmiszeripari vállalkozások klímasemlegességét 2030-ig;


  3. Átfogó módon javítani az élelmiszer-rendszerek fenntarthatóságát a társadalmi célok szem előtt tartása mellett;


  4. Felhívni a döntéshozók, a vállalkozások, a befektetők, az intézmények, az érdekelt felek és a fogyasztók figyelmét a kiválasztott innovatív rendszerszintű megoldásokra és azok alkalmazási lehetőségeire az Európai Unió országaiban.



A projekt időtartama: 2021 október – 2025 szeptember


A projekt koordinátora: Dr. Kristina N. Widell SINTEF Ocean AS (Norvégia).


Finanszírozó program: HORIZON 2020


A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából részesül támogatásból a 101036588 számú szerződés szerint.



EIT

Bővebb felvilágosítás:

Berczeli Attila
Tel: +36 1 433 1476
E-mail: a.berczeli@campdenkht.com

Dr. Parrag Viktoria
Tel: +36 1 433 1485
E-mail: v.parrag@campdenkht.com