Lezárult pályaztaink:

FInish pályázat
A SmartAgriFood projekt logisztikai tevékenységének (FI-PPP 1. fázis) és a FIspace projekt romlandó termékek logisztikai megoldásainak (FI-PPP 2. fázis) folytatása. Célja intelligens rendszerek fejlesztése és működtetése romlandó termékek (pl. élelmiszer, virág) értékesítési láncai számára. Mindezt egy olyan ökoszisztémában, amely összehozza: i) a felhasználók üzleti érdekeit és ii) a szoftverfejlesztők illetve webes vállalkozók kreatív ötleteit valamint technológiai megoldásait.
Speciális céljai: kisméretű és innovatív IKT vállalkozások segítése, az FI-PPP program technológiáin alapuló magas minőségű és jelentős hatású megoldások kifejlesztésére az élelmiszer- és virágértékesítési láncok számára; nagyszámú innovatív és technológiailag kihívást jelentő szolgáltatás és alkalmazás kifejlesztése, az élelmiszer- és virágértékesítési láncon belüli virtualizáció, összekapcsolhatóság és intelligencia területén; az FI-PPP programban kifejlesztett technológiák és elképzelések gyakorlati megvalósítása és validálása; a KKV-k támogatása alkalmazások létrehozására a Jövő Internet felhasználásával, és segítségnyújtás az alkalmazások EU-s és nemzetközi piacra kerülésében; valamint annak biztosítása, hogy a szolgáltatások és alkalmazások valós üzleti értéket képviseljenek az élelmiszer- és virágértékesítési láncok együttműködő üzleti hálózatai számára.
Fő tevékenységek: nyílt felhívások kiírása KKV-k és web-fejlesztők részére; KKV-k és web-fejlesztők képzése; szoftverfejlesztési környezet kialakítása és fenntartása; a FIspace platform használatának elősegítése; KKV-k bevonása a platform működésének valamint a kifejlesztetett alkalmazások prototípusainak tesztelésébe.
Weboldal: http://www.finish-project.eu/

CoolSAVE
IEE A költség hatékony/kímélő stratégiák kidolgozása és népszerűsítése az élelmiszeripar számára az energia hatékonyság fejlesztése céljából
Weboldal: http://www.cool-save.eu/

SUSCLEAN, EU FP
(Contract n. FP7-KBBE-2011-5, project agreement no. 287514): “Kíméletesen feldolgozott friss zöldségfélék és gyümölcsök fenntartható tisztítása és fertőtlenítése”, Téma: „Fenntartható tisztító és fertőtlenítő technológiák”(KBBE.2011.2.3-01)
Weboldal: http://susclean.eu/

FoodManufuture, EU FP 7
“Az élelmiszer-feldolgozás kutatási infrastruktúrájának koncepcióterve az élelmiszeripari innováció élénkítésére”, Téma: “A jövő élelmiszeripari üzeme - Tanulmányterv” (KBBE.2011.2.3-02)
Weboldal: http://www.foodmanufuture.eu/

SmartAgriFood
A jövő internete a biztonságos és egészséges élelmiszerekért – a szántóföldtől az asztalig
Az EU 7. keretprogramján belül létrehozott, a Jövő Internetével foglalkozó magán–állami partnerség (FI-PPP) célja a közszolgálati infrastruktúrák és az üzleti folyamatok intelligensebbé tétele az Internet hálózat és a számítógépes lehetőségek szoros integrációján keresztül, mely lehetővé teszi Európa számára a versenyképesség javítását. A programban támogatott “SmartAgriFood” projekt a jövő internetes technológiáinak alkalmazási lehetőségeit kutatja és segíti azok kiépítését, tesztelését és kísérleti megvalósítását az agrár-élelmiszeripari vállalatok részére.
A SmartAgriFood konzorciumát 21 résztvevő alkotja 7 országból (Hollandia, Németország, Spanyolország, Finnország, Görögország, Magyarország és Egyesült Királyság), közel egyenlő arányban képviselve az informatikai ágazatot és az agrár-élelmiszeripari szektort.
Weboldal: http://www.smartagrifood.eu/

CAPINFOOD
A dél-kelet európai élelmiszeripari szektor innovációjának elősegítése nemzetközi együttműködés segítségével, a megfelelő környezet megteremtése és a figyelemfelkeltés révén
Weboldal: http://www.capinfood.eu/

EcoBioCAP FP7
Ökológiailag hatékony, biológiailag lebomló, fejlett, kompozit csomagolóanyag
Az EcoBioCAP FP7-es pályázat célja egy következő generációs csomagolóanyag kifejlesztése, mely előállításakor olyan fejlett, kompozit szerkezetek kerülnek felhasználásra, melyek alkotóelemei kizárólag élelmiszeripari melléktermékekből származnak. A csomagolóanyag kifejlesztése során alkalmazott innovatív feldolgozási stratégiák lehetővé teszik a csomagolóanyag tulajdonságaival kapcsolatos különböző igények kielégítését, és egyben megfelelnek a friss, romlandó céltermékre vonatkozó alap követelményeknek: funkcionalitás, költség, biztonság és a csomagolóanyag környezeti hatásaival kapcsolatos elvárások.
Weboldal: http://www.ecobiocap.eu/

SALSA, EU FP 7
A SALSA FP7-es pályázat célja a Latin amerikai országok farm gazdaságaiban jelentkező környezetvédelmi kihívások (esőerdők védelme, Co2 kibocsátás, csökkenő biodiverzifikáció, víz, levegő és talaj szennyeződés, stb.) vizsgálata EU és Latin Amerika között létrejövő ellátási lánc szinten. A kutatás fő célkitűzése a versenyképesség és a hozzáadott érték növelése az ellátási láncban
Weboldal: http://www.salsaproject.eu

SALUX, EU FP 7
2013-ban megváltozott a projekt logója SALUS-ról SALUX-ra, a célkitűzés és a feladat ugyanaz maradt.
A projekt célkitűzése:
- A feldolgozott élelmiszerek reformulálásának követése a zsír-, telített zsír-, transzzsírsavak-, a só- és cukortartalom csökkentésében, az európai helyzet elemzése, a legjobb gyakorlatok megkeresése és közlése, költséghatékonysági modell validálása.
- Az élelmiszerek reformulálásával kapcsolatban jogi előírások, kulturális értékek, egyéb hozzáférhető adatok gyűjtése és kiértékelése, a résztvevő országok helyzetének összehasonlítása.
- Úgynevezett „European Clearing House” létrehozása az élelmiszerek reformulálásával és jelölésével kapcsolatosan az élelmiszeripari KKV-k és fogyasztók részére, annak biztosítására, hogy a kapcsolódó információkat összegyűjtsük és a már létező szakértő központok és adatbázisok hálózatát megerősítsük.
Weboldal: http://www.salux-project.eu

DREAM, EU FP 7
Jól jellemzett összetételű és struktúrájú valósághű élelmiszer modellek tervezése és fejlesztése
Weboldal: http://www.ecobiocap.eu/

GOP – 1.1.1-09/1-2010-0021 pályázat
A projekt egyik célja volt, hogy a krokettgyártás klímára gyakorolt hatását vizsgálja a carbon footprint módszer segítségével és azonosítsa azokat a kulcsfontosságú műveleteket, ahol leghatékonyabban csökkenthető üvegházhatású gázok kibocsátása. A vizsgálatokba MIRELITE MIRSA Zrt. által gyártott burgonyás krokettet, illetve 4 eltérő, a projekt keretében kifejlesztett elősütött töltött burgonya krokettet (carbonara krokett, parajos-ricottás krokett, sajtos-brokklis krokett, pikáns zöldséges krokett) vontunk be.

NAMASTE, EU FP 7
Gyümölcs és gabona feldolgozó technológiákból származó hulladék-anyagok hasznosítása funkcionális tulajdonságokkal bíró, egészségre jótékony hatással lévő italok, élelmiszerek és takarmányok kialakításában.
A Namaste-EU projekt célja olyan módszerek kidolgozása, amelyek segítségével a citrusfélék és gabona feldolgozás melléktermékei gazdaságosan új, hozzáadott értékű élelmiszerek előállításához használhatók fel. A fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi szempontok mellett ez a kutatás hozzájárul az európai és indiai élelmiszeripar versenyképességéhez is.
Weboldal: http://www.namaste-eu-india.org/

TRANSPARENT FOOD, EU FP7
Az élelmiszer szektor átláthatóság ismereteinek, az átláthatósággal kapcsolatos hiányosságoknak és a jövőbeli kutatási kezdeményezések szükségleteinek azonosítása és megértése, az átláthatóság fejlesztése
Weboldal: http://www.transparentfood.eu/

PRO PRALINE
Az EU FP7 keretprogramján belül megvalósuló ProPraline projekt fő célja, hogy a pralinékon jelentkező zsírkiválás és repedések megjelenésének okát tanulmányozza és a közép- és kisvállalatok számára és a gyakorlatban jól alkalmazható megoldást találjon ezen a termékhibák kiküszöbölésére.

TRUEFOOD, EU FP6
A hagyományos élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel:
- Mikrobiológiai kockázat becslés és prediktív mikrobiológiai módszerek,
- Ellátási lánc menedzsment és marketing,
- Technológia transzfer és képzés
Weboldal: http://www.truefood.eu/

HELENA
A felmérés célja három, a fiatalok számára kifejlesztett termék – teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó joghurt ital, alacsony energiatartalmú hamburger húspogácsa, és vitaminokkal dúsított müzli szelet - elfogadhatóságának kiértékelése volt.
Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence,(EU FP6-2003-Food-2-A, FOOD-CT-2005-007034 program)
SMEs-Net projekt, EU FP6
(Élelmiszeripari KKV-k kutatási igényeinek és gyakorlatának felmérése)
Weboldal:http://smes-net.ciaa.be
INPLISTA projekt, EU FP6
(Minőségirányítás, élelmiszer biztonság az Európai KKV-k számára)
Weboldal:http://www.inplista.eu
EUREKA-AGRITOOL, DÉRI TRACE_06, OMFB-00718/2007
(Elektronikus adatrögzítésen és adatkezelésen alapuló élelmiszer nyomon követési és élelmiszerbiztonsági rendszer kifejlesztése)
WINDAIR LEONARDO "Lifelong Learning" program EU FP7
(Minőségirányítási és élelmiszer biztonsági rendszerek a borászatban és a sajtgyártásban)
Weboldal:http://www.windair.org
AgriFoodResults support projekt EU FP7
(European initiative for a better use of the results of agri-food research): A kutatási eredmények ismertetése, terjesztése
Weboldal:http://www.agrifoodresults.eu
IMSFood
(Innovation Management System for Sustainable Food Industry), ERA-Net, Cornet 7th calls Innovatív költségcsökkentő módszerek az élelmiszeripar fenntartható fejlődéséhez
EUREKA-AGRITOOL, DÉRI TRACE_06, OMFB-00718/2007
Elektronikus adatrögzítésen és adatkezelésen alapuló élelmiszer nyomon követési és élelmiszerbiztonsági rendszer kifejlesztése
GVOP-3.1.1.-2004-05-0152/3.0
Ipari gyakorlatban használható eljárás kidolgozása a húskészítmények biztonságos fogyaszthatósági idejének meghatározására.
ALK-00161/2002.
Technológia és termékfejlesztés hatékonyabb malomipari termékpálya szerkezet kialakítására.
OMFB - 00247/2002
Élelmiszer-feldolgozási technológiák hatása a GMO-k jelenlétének kimutathatóságára szójás adalékanyagot tartalmazó termékeknél.
OMFB - 00401/2003
A feldolgozott élelmiszerekből a fogyasztót érintő GMO szennyeződések ipari kockázatbecslési módszertanának a kidolgozása.
GVOP-3.1.1.-2004-05-0352/3.0
Fogyókúrás étrendhez építőkocka elven alkalmazható modulárisan beállított energiatartalmú élelmiszeripari termékek fejlesztési rendszerének kidolgozása.
NKFP - 4/013/2001
Új technológiák és módszerek a magyar feldolgozott élelmiszeripari termékek nemzetközi versenyképességének növelésére különös tekintettel a fogyasztóvédelmi szempontokra.
Bővebb felvilágosítás:
dr. Sebők András
Tel: +36 1 433 1470
E-mail: a.sebok@campdenkht.com