Campden BRI logo
.
EITFOOD

SMAF – Smart Agriculture Farming

A projekt, ami segíti a termelőket a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban használt digitális megoldások alkalmazásában.


Projekt megvalósítása: 2023-2025


A SMAF projekt az EU és az EIT Food által finanszírozott nemzetközi konzorcium által végrehajtott agrárdigitalizációs tudásközvetítő projekt, amelynek célja, hogy összegyűjtse és hitelesen továbbadja a meghatározó mezőgazdasági termeléssel rendelkező országokban felhalmozódott agrárdigitalizációs és innovációs tapasztalatokat, ismereteket és fejlesztési szükségleteket. Ennek érdekében a konzorciumi partnerek rendszeresen konferenciákat és bemutatókat szerveznek az érdeklődőknek, előadásokat tartanak, felmérik a célközönség tudásszintjét és igényeit. A tudásközvetítő projekt célja, hogy segítsen az ágazat szereplőinek digitális átállás hatékony kivitelezésében. A konzorciumban olasz, spanyol és görög partnerek vannak a magyar agrár-élelmiszeripart képviselő Campden BRI Magyarország mellett.


A modern mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak számos ismert és új kihívással kell megküzdenie: a növekvő népesség által támasztott folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása, az éghajlatváltozás által okozott környezeti kitettség, természet- és környezetvédelmi irányelveknek való megfelelés, vonzó- és jövedelmező ágazati jövőkép kialakítása, biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítása, és még hosszan sorolhatnánk.


A napjainkban is zajló agrár generációváltás azonban lehetőséget ad arra, hogy a digitalizációt a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelés alapvető eszközévé, a hatékony működés alapfeltételévé tegyük. Meglátásunk szerint jelenleg a digitalizáció nyújt megoldást számos olyan problémára, amivel ez a két ágazat szembenéz. A digitalizáció már a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jut, amely részeként egyre elterjedtebbé válnak az adat-vezérelt okos megoldások, s a minden eddiginél precízebb ellenőrzést és előrejelzést lehetővé tévő rendszerek alkalmazása. Ezáltal a termelők, gazdák számára a termelés és annak költségei optimalizálhatók, az átlaghozamok növelhetők, valamint biztonságosabb és egészségesebb élelmiszerek előállítása is biztosítottá válik.


A SMAF projekt célja, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtson a napjainkban alkalmazható digitális eszközök lehetőségeiről, a különböző mezőgazdasági és élelmiszeripari eljárásokkal, tevékenységekkel kapcsolatos technikai és szervezeti kihívásokról és azokhoz kapcsolódó megoldásokról, lehetőségekről, melyek kulcsfontosságúak lehetnek nem csupán egy vállalkozás életében hosszútávon, de mint meghatározó nemzetgazdasági ágazat, az országok versenyképességének megőrzése érdekében is.


A projekt az EIT Food társfinanszírozásával jöhetett létre.




További információért:





EITFOOD